Genuscensur

12 Jul

Idag skrev Genusfotografen ett inlägg om varför bilderna jag hänvisade till i inlägget igår blivit censurerade och vad som hänt efter att han författade sin analys om bilderna. Personligen tycker jag det verkar hur märkligt som helst att man kan ta en bild av ett tidningsuppslag och bli tvingad att betala skadestånd för att man gjort just det: tagit en bild på en tidning (i vilken det fanns fotografier som man diskuterade i text). Det hela har sedan förvandlats till en redig soppa: bildombudsmannen, jurister, protestgrupper på Facebook osv. Hur som helst ett ganska högt pris att betala för att försöka skapa debatt om hur man avbildar kvinnor på bild.

Sedan är det en annan sak jag irriterar mig på: all särskrivning i dessa kommentarer och brev, samt hänvisningen som någon gör till ”din så kallade blogg” – det känns så… fjortis. Det förekommer även en del stavfel i kommentarerna från dem som varit inblandade i anmälningen mot Genusfotografen, till exempel välrenomerad (som förekommer flera gånger) och repotage. Ett par av särskrivningarna är förresten upphovsrätts lagen, upphovsrätts brott, arbetslivs erfarenhet, reklam och mode fotografer, samt genus grej. På något sätt blir det roligare när någon som ska driva igenom en stark åsikt, i det här fallet någon som hotade med och sedan genomförde en rättsprocess, inte riktigt kan stava eller undvika att särskriva.

Genusdiskussionen är oerhört viktig, jag håller inte alltid med, eftersom jag ibland tycker att den tar sig helt galna uttryck. Det händer med jämna mellanrum att den som ivrigt förespråkar genus går vilse i frågor om jämlikhet och manligt och kvinnligt. Man tappar på något sätt ibland fokus på den viktiga frågan, eller glömmer att det finns något som kanske är viktigare i hela problemet. Genusfotografen lyfte en oerhört intressant diskussion, och en viktig sådan, och det är verkligen otroligt synd att den tystades ner av vad man kan anta är anledningar som prestige och kommersiella intressen.

– En uppdatering idag fredag 13 med Sanne Aronssons inlägg om hur Spectacular studios inte räddade sig själva i det här, utan snarare stjälpte sig själva.

– En uppdatering 18 juli, då Genusfotografen tipsat om den här länken där inlägget finns kvar ocensurerat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: